Förnya hemmet med en golvslipning

Våra golv får dagligen utstå slitage. Allt ifrån tunga möbler, djur och människor som springer till vätskespill och grus som dras med in. Trots att golven är gjorda för att klara av vår vardag är det förståeligt att golven slits med åren. Många tror att man måste byta ut golvet när det blivit slitet och glanslöst, men sanningen är att det ofta räcker med en golvslipning. En golvslipning kan göras på trägolv, parkett och vissa betonggolv. Är du osäker på om ditt golv går att slipa kan du alltid rådfråga en golvspecialist som snickarenimalmö.se.

Vad innebär en golvslipning?

En golvslipning innebär att man tar bort det översta lagret av golvet. På så vis får man fram golvets forna utseende. Det är ett effektivt sätt att förnya golvet utan att byta ut det. Våra golv förlorar färg, glans och kan få repor med tiden. Detta beror på vardagligt slit och solljus. En golvslipning kombinerat med lackning är det vanligaste underhållet av golv.

Anpassad efterbehandlingTrägolv

Det är viktigt att efterbehandla golvet efter en golvslipning. Detta ser till så att resultatet blir långvarigt, då efterbehandlingen agerar som ett extra skydd åt golvet. Förutom att en efterbehandling skyddar kan man också förändra golvets utseende. Exempelvis genom betsning. Bets är ett sätt att göra träet mörkare eller ljusare. Konsultera med din golvläggare för att få önskat resultat.

Fixa till enstaka repor

Olyckor sker. Det innebär att man ibland kan vilja åtgärda en mindre skada på ett golv såsom ett hack, större repa eller en envis fläck. Många gånger går det att fixa till utan att göra om hela golvet. Ta kontakt med en erfaren golvslipare för att se hur just din skada kan fixas.

Hur vet man om det finns slipmån?

Slipmån talar om huruvida ett golv är slipbart eller inte, det går ofta att se på tjockleken på golvet. Ett golv som har en tjocklek på cirka 20 millimeter kan oftast slipas två till tre gånger. Ett nytt parkettgolv går oftast att slipa upp till tre gånger. Det bästa sättet att veta om ens golv går att slipa är att kontakta ett proffs om man är osäker.

Kan man slipa golvet själv?

Allting är möjligt för en riktig hemmafixare. Det går absolut att slipa golvet själv. Då får man hyra en golvslipningsmaskin och köpa till en efterbehandling själv. Tänk på att det är svårt att åtgärda fel som uppstår vid golvslipning. Det innebär att det oftast i slutändan är billigare att anlita ett proffs som gör det rätt från första början. Genom att anlita hjälp slipper man hyra maskin, oroa sig för fel och sparar in tid. Vanliga fel som uppstår kan vara vågor i golvet, hack om man stannar för länge någonstans eller ojämnheter. Maskinen är väldigt tung att hantera, och därmed blir det lätt fel första gångerna.